groovearmada.pl

groovearmada.pl

Jak czuly jest smak kota

Jak czuly jest smak kota

Ponieważ koty mają lepszy zmysł słuchu i zapachu to pocieszające jest odkrycie, że pod jednym względem jesteśmy lepsi. Jeśli chodzi o zmysł smaku, nasze języki są nieco bardziej biegłe niż ich. Jednak już tylko nieznacznie. Podobny do nas, koty reagują na czterech podstawowych smaków … kwaśny, gorzki, sól i słodkie. Reagujemy na wszystkie cztery w mocnej materii, ale koty brakuje, jeśli chodzi o słodkich smaków. Nie mają nasze "słodycze".

Do niedawna sądzono, przez wielu ekspertów, że koty były praktycznie jedynym zwierzęciem wśród ssaków, które nie było w stanie określić słodkich smaków. Jeden stwierdził, bez wiedzy, "Kot nie wyświetla żadnej odpowiedzi do słodkich smaków". Kolejny stwierdził, "słodki smak nie może być uznane przez kota". To odwieczne przekonanie musi być teraz odłożyć. Najnowsze badania wykazały jednoznacznie, że koty mogą rozpoznać słodkich smaków. Jeśli mleko jest rozwodnione jednej czwartej jego normalnej wytrzymałości i głodny kot jest następnie zaproponował opcję pomiędzy serwatki splecione z sacharozy w stosunku do tego samego mleka bez słodziku, będą bez przerwy, wybierz słodkich potraw.

Jeśli tak jest, jak to się stało, że został odrzucony w przeszłości? Odpowiedź tkwi w tym, że w prawie wszystkich testach koty odrzucenia współczynnik słodkości przy dokonywaniu wyboru. To takie małe znaczenie dla nich wszystko, ale zignorować. Jeśli, na przykład, są one testowane z całości lub nawet pół na pół mleka, wyrażają nie preferują bardziej słodzonych przykładów. Ich reakcję do samego mleka jest zbyt silny. Tylko wtedy, gdy mleko jest czynnikiem znacznie rozcieńczona ma współczynnik słodycz zaczynają pojawiać się. I tak, podczas gdy koty zrobić delektować się smakiem, robią to w bardzo skromnym demontażu.

Jak czuly jest smak kota

Kwaśny smak jest przede wszystkim reakcją kota; następnie gorzkiej, a następnie soli, a ostatni z nich jest słodki. Jako pożywienie dotyka języka styka się z sensorycznej brodawek tam. Te brodawki (gałki) są mocne, szorstkie i do tyłu wskazującego i znajdują się w środkowej części języka. W tej dziedzinie istnieje specjalizacja powierzchni języka, która nie ma nic wspólnego ze smakiem. Tak więc, nie ma żadnych kubki smakowe w tym centralnym obszarze. Jest to strefa związana wyłącznie skrobania mięsa od kości lub czyszczenia futra. Kubki smakowe są ograniczone do końcówki, po bokach iz tyłu tylko języka.

Jednak najmocniejszym reakcja wszystkich do jedzenia jest jego zapach lub aromat. Aby kot, gdy zbliża się do posiłku, to tylko bardzo ważne informacje, które otrzymują. To dlaczego większość będzie go powąchać, a potem odchodzą, nawet nie próbować. Jest to porównywalne z koneser wina, który ma tylko wąchać wino rozpoznania jak to dobrze. Kot może dowiedzieć się wszystkiego chce wiedzieć bez faktycznie pobieranie próbek żywności.

Jeśli kot dzieje wziąć łyk, a potem język ma również wrażliwej reakcji od temperatury Żywności. Nieokiełznany przodkowie naszych domowych kotów zdecydowaliśmy się jeść świeżo zabitego zdobycz (the nie były padlinożercy). A oswojone potomkowie utrzymywali tę samą pozycję w tej sprawie. Idealna korzystna temperatura dla kotów wynosi 86 * C, co zdarza się taka sama temperatura jak język kota. Żywność pobierane bezpośrednio z lodówki jest znienawidzony przez kota, chyba że jest bardzo głodny, w którym zdarzenie to zjeść praktycznie wszystko.

Wpis zawdzięczamy